Обещано! Без визи за Канада, но чак от догодина (допълнена) 21.10 | 18:02

Страната ни получи писмено потвърждение, похвали се Борисов от Брюксел. Юнкер обаче смъмри България и Румъния, че обвързват визовия режим с търговското споразумение между ЕС и Отава

От iNews.bg

За падане на канадските визи за българи и румънци се заговори отдавна. През лятото бе обявено, че до есента ще разполагаме и с конкретни срокове. Речено-сторено! Страната ни вече получи писмено потвърждение, че ще можем да се възползват от подобно облекчение от края на следващата година. Това се случи, след като заедно с румънците оттеглихме резервите си по търговското споразумение с Канада.

"Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани", каза министър-председателят Бойко Борисов.

1794161

Единствената пречка за сключване на споразумение остават белгийците от провинция Валония. Валонският парламент засега отказва да го подкрепи, а окончателното решение бе отложено за следващите дни, като още не е уточнено дали ще се състои срещата между ЕС и Канада, която бе предвидена за след седмица.

"Има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в това споразумение”, подчерта премиерът. 

Припомняме, че непосредствено преди Срещата на върха в Брюксел премиерът Бойко Борисов повтори условието към Канада да премахне визите за българските граждани в замяна на подкрепата на страната ни сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с ЕС - (СЕТА). Борисов заяви това в отговор на въпроси на чуждестранни журналисти в холандския град Маастрихт, където днес се събраха лидерите на Европейската народна партия (ЕНП), предаде БНР.

"Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада – бел.ред.) Трюдо е, че искаме 2017 г. да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада. Защото самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа. А изведнъж се оказа, че българският бизнес и румънския няма да бъдат равнопоставени, което е не само в интерес на България и Румъния, а на целия Европейски съюз. Нарушават се принципи, така че нека да приемат това наше решение, разбира се, че и ние ще ги подкрепим", каза Борисов.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче не скри, че е разочарован от България и Румъния за обвързването на търговското споразумение ЕС-Канада с отпадането на визите. Той предупреди двете правителства, че отмяната на визите няма как да се случи без подписването на споразумението.

"Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада (СЕТА)", заяви Юнкер след края на срещата на високо равнище на ЕС, предаде ТАСС.

"Искам да напомня на нашите румънски и български приятели, че либерализацията на визовия режим няма да се случи без подписването на СЕТА”, подчерта той.

 

Председателят на Еврокомисията изрази разочарование от резултатите от срещата на високо равнище и заяви, че е "изненадан, че никой не се обявява против споразуменията за свободна търговия с Виетнам и Китай, но се противопоставя на споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ”.

Водещи

Най-четени