Обикалят България на колела 02.04 | 10:14

Велосипедистите ще преминат през 33 града и ще изминат 2 500 километра

От Елена Коцева

Първият любителски веломаратон – обиколка на България се провежда през април в рамките на националното честване на 22 април – Световен ден на Земята. 

Той се организира от Фондация "Фактор" и Министерство на околната среда и водите.

Обиколката започна днес в София от 6:30 часа пред НДК. По план тя ще завърши на 4 май отново в София. Ентусиастите ще стартират всеки ден от различнонаселено място, като началото ще бъде пред сградата на съответната община.

Веломаратонът ще премине през 33 града в страната с обща дължина на маршрута 2 500 км.

Във велосипедната обиколка на България ще вземат участие основна група от 29 души, сред които има и граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия. Още 96 велосипедисти са изявили желание да се включат в отделни етапи от маршрута.

Колоездачната обиколка има за цел да популяризира велосипеда като алтернативно транспортно средство чрез публични събития в градовете с послания за опазване на въздуха, водите, нетърпимост към изхвърляне на отпадъци на непозволени места, грижа за природата и пр. 

Регионалните структури на МОСВ в страната щебъдат съорганизатори на тези събития за посрещане на велосипедистите във всекиот градовете с различни дейности в рамките на националната кампания "Обичам природата - и аз участвам".

Основен организатор и водач е пътешественикът с колело  Вячеслав Стоянов, който стана известен с обиколките си с велосипед на бреговете на Черно и Средиземно море с каузата за събиране и рециклиране на отпадъците, изхвърлени на сметища покрай пътищата, бреговете на реките и морските плажове.

Подробен план на обиколката може да се разгледа на сайта на Фондация "Фактор” www.factor-foundation.org

Водещи

Най-четени