Обиск в офиса на Българската петролна и газова асоциация 22.03 | 12:07

Служители на КЗК и полицаи нахлуха изненадващо в сградата на организацията

От iNews.bg

Внезапна проверка започна рано тази сутрин в офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Причината е разследването, което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) води от няколко месеца за картел на пазара на горива. Нейни служители, заедно с полицаи, осъществяват внезапната проверка на място.

От КЗК уточняват, че имат право да изземат всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация.

Преди време говорителят на антимонополния орган Марио Гаврилов, заяви, че са нужни законови промени, за да може КЗК да влезе на инспекции в компаниите, за които се предполага, че участват в картел на пазара на горива. Той уточни, че след направения анализ на пазара, притеснителен бил факта, че при намаляване на цената на едро и на производител, цените на дребно остават на едно ниво, при това високо. Запазването на цената е необяснимо, тъй като някои от бензиностанциите имат и друг доставчик, не само "Лукойл Нефтохим". За регулатора това е показател за непазарен механизъм при определянето на цените. 

Антимонополната комисия проверява и защо рафинерията "Лукойл Нефтохим" е продавала на по-ниски цени извън България, отколкото на вътрешния пазар.

От секторния анализ на КЗК стана ясно, че се забелязва идентичност в ценовата политика на дружествата "Шел България" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ООД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД и "Лукойл България" ЕООД. Според експертите от комисията се отличава продължително задържане на цената на дребно на високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики-картелни споразумения. 

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени