Обиски и арести на митничари на "Капитан Андреево", изнасят пари от къщите им (допълнена) 13.12 | 13:48

Километрични опашки на автомобили от турска страна, след като от сутринта пунктът бе затворен заради антикорупционната спецакция

От iNews.bg

Граничен пункт "Капитан Андреево" е затворен от тази сутрин на влизане в България заради специализирана акция между ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура за противодействие на корупцията . 14 митничари са задържани, претърсват се и домовете им. Това съобщи сутринта говорителят на прокуратурата Малина Александрова, цитирана от "Фокус".

Участват общо над 140 служители на посочените институции.

"ГКПП "Капитан Андреево" е затворен на влизане в България, но е отворен на изхода на страната", каза Андреева. Тя увери, че се прави всичко, за да бъде отворен пропусквателния понкт възможно най-рано. От турска страна вече се е образувала опашка.

Акцията на граничния пункт е започнала в 8.45 часа сутринта и при нея са били задържани митничарите от цялата смяна, информира БГНЕС. Акцията е по предварително производство срещу организирана престъпна група за корупция. По неофициална информация е разбит канал за контрабанда на цигари, в който са участвали и митничари.

Към момента има задържани митничари при специализираната акция на "Капитан Андреево", информираха по-късно от полицията в Хасково.

14 служители на митнически пункт "Капитан Андреево" са задържани при съвместна спецакция на ПРБ, ДАНС, ГДБОП и ОД на МВР-Хасково за противодействие на корупцията, обявиха по-късно от прокуратурата. Участват общо над 140 служители на посочените институции.

Извършват се над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митнически пункт "Капитан Андреево", както и лични обиски на митнически служители, от които 81 с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд.

Иззети са различни по размер парични суми.

Процесуално-следствените действия продължават и в момента и се извършват на територията на ГКПП "Капитан Андреево" и в градовете Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград и Харманли.

По-късно премиерът Борисов коментира, че има обвинени между 80 и 100 души сред митническите сложутили.

"Върви операция на Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП. Десетки митничари от това, което ми е докладвано онзи ден на оперативката, са ги снимали как взимат парата. Аз съм информиран. Информираме турската страна, че временно малко ще има по-трудно преминаване на КГПП-то, докато ги арестуваме защото 80-100 обвинени има. От доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за тези пътища”, заяви Борисов.

 

По думите му 2,6 млрд. лв. са потъвали годишно досега в корупция и организирана престъпност

Водещи

Най-четени