Облекчаването на мерките срещу коронавируса минаха първа цедка 07.05 | 16:50

Утре текстовете ще бъдат гласувани на извънредно заседание в пленарна зала

От iNews.bg

Комисията по правни въпроси прие на първо четене проекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет на 5 май 2020 г., предаде Нова телевизия Промените целят да уредят мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 на територията на България за времето след прекратяване на извънредното положение на 13 май 2020 г.

На заседанието на Комисията по правни въпроси присъстваха министрите на здравеопазването, на правосъдието и на туризма Кирил Ананиев, Данаил Кирилов и Николина Ангелкова.

С измененията в Закона за здравето се разширяват възможностите на министъра на здравеопазването за разпореждане с противоепидемични мерки. Целта е да бъдат регламентирани дейностите, които могат да се прилагат след изтичане на срока на извънредното положение на 13 май 2020 г. за намаляване на разпространението на COVID-19 в страната, за осигуряване на възможности за подготовка на здравната система за посрещане на предизвикателствата и гарантиране на адекватна медицинска грижа, се посочва в мотивите на вносителя. Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, определят се актове, с които министърът на здравеопазването може да въведе временни мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите.

Законопроектът за изменение на Закона за здравето ще  бъде обсъден на първо четене на извънредно заседание на Народното събрание утре.

Водещи