Облекчават движението към Южното Черноморие 19.04 | 16:51

Ще се построи четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг, ангажира се министър Павлова

От Кремена Бедерева

Облекчава се движението към Южното Черноморие през лятото. Пътният възел в Бургас, получил популярност като "Детелината", ще бъде готов 103 дни предсрочно. Той ще бъде открит на 30 юни.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която посети мястото на строежа на пътния възел. Обикновено кръстовището на изхода на Бургас към Созопол и Средец през натоварените летни месеци се превръща в "тапа" за пътуващите в това направление.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще иска финансова помощ и за друг пътен участък в града - пътния възел "Запад". Идеята за това съоръжение е да се облекчи трафикът от София и Варна към Южното Черноморие, информира БТА.

Пътният възел ще позволи на автомобилите да не преминават през комплексите и през центъра на града. Пред журналисти Павлова съобщи и за друг проект - започва изграждането на четирилентов път от Бургас до "Слънчев бряг". Първият етап ще е от квартал "Сарафово" до Поморие.

Ще бъде реализирана идеята на правителството за строителство на скоростна отсечка от Бургас до Слънчев бряг, стана още ясно от посещението на министъра на регионалното развитие. По време на инспекцията на строителството на пътен възел "ЮГ” министърът съобщи, че първият лот, по който ще започнат работи е отсечката Бургас – Поморие.

В момента върви процедура по избор на изпълнител, който да изгради четирите ленти на този първи лот от летището до град Поморие. Поетапно ще се правят и останалите отсечки, с изграждането на обхода на град Ахелой.

"В момента върви тръжната процедура за избор на изпълнител и ако тя мине успешно, се очаква да започнем четирилентовия път август – септември. Разбира се трябва да се съобразим с летния туризъм и трафика”, каза министър Павлова.

Още тази година със сигурност ще започне строителството на четирилентовия път и до края на другата година вече ще има първите готови участъци, допълни Павлова. Този четирилентов път се изгражда с финансиране от страна на държавния бюджет.

Министър Лиляна Павлова се ангажира и да съдейства на община Бургас правителството по-скоро да отпусне пари за започване изграждането и на друг важен за Бургас пътен възел - "Запад”, който ще мине над товарна ж.п. гара и с него реално ще се осъществи първият истински обход на града, така че транзитният трафик да не минава през Бургас.

В момента със свои средства общината премества подземната инфраструктура на терена, над който ще мине пътният възел. Той ще е по-голям и по-скъп от пътен възел "юг”, посочи кметът на Бургас Димитър Николов. "Сега министър Павлова ще ни съдейства за по-бързото финансиране, за да започнем строително-монтажните работи.

Община Бургас започва за своя сметка да разширява ул. "Крайезерна” в четирилентов път. Министър Дянков обеща да ни съдейства с финансиране за изграждането на пътен възел "Запад”, така че този 25% завишен трафик ще се отклони и няма да влиза в центъра на Бургас”, каза Димитър Николов.

Водещи

Най-четени