Облекчават правилата за достъпа до европейските фондове 26.06 | 15:32

Новите правила могат да влязат в сила то 1 януари 2013 година

От iNews.bg

Европейският парламент и Съветът постигнаха договорка по отношение на облекчение на правилата за достъп до европейското финансиране. Това става ясно от официално съобщение от Брюксел.

За да влязат в сила новите правила те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент по време на пленарна сесия на депутатите, а след това записани и в Официалния вестник на ЕС.

Предложени са 70 правила, сред които намаляване на бюрокрацията и повече отговорност при разходването на парите на европейските данъкоплатци.

Като пример какво имат предвид при намаляване на спънките при получаване на европейско финансиране от Брюксел посочват, че една от мерките предвижда да отпадне изискването бенефициентите да откриват отделна банкова сметка, за да получат европейските средства.

Предвидени са и още доста облекчения на процедурата и изискванията към документацията на получателите на средства от европейските фондове.

С цел да бъдат създадени нови работни места и да бъде подпомогнат икономическия растеж пък ще бъдат създадени нови финансови инструменти – заеми, гаранции и рискови инвестиции. Те ще обаче ще трябва да отговарят на принципите на финансовия мениджмънт.

Новите правила упълномощават Европейската комисия да управлява донорните фондове на ЕС за трети страни, които се отнасят за отпускане на помощ при бедствия или за преодоляване на щети от бедствия. Тези средства идват от бюджета на ЕС, но са от донори. Според Брюксел по този начин ще се подобри отпускането на европейските помощи за трети страни.

Ако тези правила получат необходимите одобрения, ще влязат в сила от 1 януари 2013 година или малко преди началото на новия програмен период 2014 – 2020 година.

Водещи

Най-четени