Облекчават приема на студенти от страни, извън ЕС 18.05 | 12:44

Има голям интерес от студенти от Африка, Арабския свят и Азия, съобщи образователният министър

От Кремена Бедерева

Работи се по възможностите за облекчаване на приема на чуждестранни студенти, и в частност на тези от страни, извън ЕС, в българските висши училища. Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Сега е най-важно да се "освободи" бюрократичният натиск, за да може университетите по-свободно да приемат чуждестранни студенти и особено студенти извън ЕС, защото има голям интерес към България. Поне две поколения са обучени в България и това е елитът на Африка, на Арабския свят, на Азия. Те искат техните деца да учат тук, допълни Игнатов.

Той уточни, че сега има бюрократични пречки, които правят постъпването в университетите много дълго. Основното, с което се съобразяваме, са нашите ангажименти по Шенген.

Трябва да преценим как да стане да "отворим" вратите на нашите университети и едновременно с това да запазим сигурността, каза просветният министър.

Помолен да коментира решението за увеличаване на броя на студентите, които ще бъдат приети тази есен в университетите, министърът каза, че предложението е съобразено с искането на висшите училища и с институционалния капацитет.



Водещи

Най-четени