Обмислят забрана на бурките и в Пловдив 14.04 | 17:52

От ВМРО ще вкарат предложението в Общинския съвет. Трябва да се направи крачка в тази посока, казва кметът Иван Тотев

От iNews.bg

След Пазарджик и Пловдив ще обмисля дали да не забрани носенето на бурки на обществени места. Идеята е на местната структура на ВМРО и общинският съветник от "Патриотичния фронт" Александър Сиди. Той възнамерява в близко бъдеще да внесе за разглеждане в местния парламент предложение за допълнение на Наредбата за обществения ред.

Причината е във все по-честите сигнали за опити за въвеждане на радикален ислям в ромските квартали на Пловдив, а в същото време само на по няколко километра от града – в Пазарджик и в Асеновград, вече се наблюдават подобни прояви. "Мярката за забраната на носенето на бурки на обществени места трябва да бъде наложена превантивно", казва пред БНР Александър Сиди.

Според думите му в посочените махали има и случаи, при които носенето на бурки, на нетрадиционни дрехи, на бради и т.н. е било заплащано. "Оказва се, че срещу 500-1000 лв. е много лесно да си купиш буквално джихадист", казва Сади. Според него, ако Общинският съвет приеме предложението, това няма да реши въпросът. Но само така хората, появяващи се в такъв вид на публични места, ще разберат, че има политическа воля да се покаже на такива общности, че разпространението на радикалния ислям и демонстрацията за принадлежност към такива общности не е ненаказуемо от закона.

В подкрепа на идеята се изказва и кметът на Пловдив Иван Тотев. Според него е очевидно, че трябва да се направи нещо в тази посока. "Нека да видим предложението. Но при всички случаи смятам, че има почва за отношение от страна на Община Пловдив по темата. Ние ще вземем отношение с решението, което приемем в Общински съвет", казва той.

Водещи

Най-четени