Образователната ни система ражда все по-неграмотни хора, смята митрополит Николай 24.03 | 10:30

Да се въведе "Вероучение" в училищата, призова той

От iNews

Българската образователна система ражда все по-неграмотни и неквалифицирани хора. Как става това? Това попита в рамките на кръгла маса по повод проблемите в образованието, проведена в Хуманитарната гимназия в Пловдив, митрополит Николай.

Той излезе с обръщение по повод недоброто състояние и опасните по думите му реформи в образователната система у нас, пише "Монитор".

"В началото на прехода, преди вече 30 години, всички – и българи и чужденци – изтъкваха, че предишният режим може да е бил диктаторски, но българите бяха много добре образовани хора. Понеже обаче режимът беше диктаторски и нямаше как и образованието да не е било диктаторско, та затова то трябваше да се реформира. Моля някой да ми обясни как, след 30 години непрекъснати реформи българската образователна система произвежда все по-неграмотни и неквалифицирани хора? Как става това? Тоталитарното и нереформирано училище е произвеждало грамотни хора, а днешното, либерално и реформирано – неграмотни! Как става? Този резултат на обикновена глупост ли се дължи или на умишлена глупост? И чувам непрекъснато, че неуспешните и неудачни реформи трябва да се "надградят” с още реформи. Още и още. Не мога да разбера какво става и защо българите търпят това!”, заяви владиката на Пловдив. Повод за обръщението му е била среща с директорката на хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив Соня Киркова, която е изразила пред него притесненията си от съкращаване на паралелки в училището.

Съветът, който дава митрополит Николай, е да бъде вдигнато рязко нивото на образованието, защото страната ни има нужда, освен от природо-математически училища, така също и от школа с хуманитарен профил. "Имам конкретно предложение и то се отнася не само до вашето училище, не само до хуманитарните гимназии, но и до всички училища, които искат да се борят за децата ни.  То е: вдигнете рязко нивото на обучението. Вдигнете го, като започнете с въвеждането на "Вероучение”. Ние, Пловдивската митрополия, Пловдивската духовна академия ще ви помогнем, с учебници, с лектори, с каквото е необходимо. Независимо в кой клас. В който и да е, все ще е от полза. Искайте вероучение, но не чакайте от държавата да ви го дава”, заяви митрополит Николай.

Водещи

Най-четени