Образователният министър отговори на живо на горещи въпроси 19.11 | 10:30

Николай Денков разкри кога тестовете в училищата ще отпаднат и се обяви против задължителната ваксинация

От iNews.bg

Тестовете за деца отпадат, когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000 население. Това каза образователният министър акад. Николай Денков. Той отговаря на въпроси на гражданите в рубриката "Властта говори. Открито" във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Никога не съм подкрепял задължителна ваксинация нито на ученици, нито на учители, уверява той.

В рамките на един месец ще сме пред сериозен епидемичен взрив, ако разхлабим мерките за безопасна среда, предупреди министърът.

"Търсим вариант да върнем по-големите училища. Родителите се настроиха срещу тестовете, но те се използват на много места по света", добави той, а след това разкри, че 6,5% са ваксинираните деца във възрастовата група, в която могат да се имунизират. 4% са преболедували, уточни акад. Денков. 

Ниският процент, отчетен от тестовете, според него е заради изолацията на децата. "Целта ни е те да се върнат в училище, но ако под 50% от родителите са съгласни за тестове, ще имаме сравнително добро образование в електронна среда", добави той.

"Искаме ефективно тестване. Не може да се правят вкъщи и след това да ги носиш в клас, за да го показваш, тъй като производителите казват, че до 15-тата минута от вземането на пробата трябва да се отчете резултата", заяви министърът. 

"Над 1000 деца седмично се разболяват. Имаме и такива в болниците, както и случаи, при които губят живота си. Щастлив съм, че имаме малко положителни тестове в училище, но ако  причината за това е свързана с изолацията, която бяхме наложили", подчерта той.

"Към момента не може да се каже дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове", изтъкна академикът.  

"Пристигнат ли тестовете, ще ги разпределят за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни по-рано. В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000", уточни той.

Той припомни, че за родителите, чиито деца са на онлайн обучение, е предвидена помощ от 650 лева. 

"15 млн. лева са отпуснати за училищата. Те вече имат предоставени средства за тестовете за учители. Изобщо не е такова положението, каквото е описано в медиите. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата", заяви министърът. 

"Ако бяхме като германци, австрийци, французи и се бяхме ваксинирани, нямаше да имаме толкова висока заболеваемост и да се налагат такива мерки. Не искам да повторим ситуацията от миналата година, когато починаха 110 учители. Вие искате ли?", попита той.

На въпроса защо учениците да слагат маски, след като е доказано, че са здрави, Денков отговори, че не било установено това, а имало вирусен товар, който не се хващал от теста и било възможно да пренасят вируса. 

Той съобщи, че идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. 

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда и вариант учениците от гимназията да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа.

Ако учител откаже да се тества и не е ваксиниран, излиза в отпуска, каза академикът, след като бе попитан дали неимунизираните педагози ще бъдат уволнявани.

Водещи

Най-четени