Образувано е досъдебно производство за взривовете в Иганово 14.04 | 16:53

Една от версиите е за саботаж и връзка между днешния взрив и това на 21 март

От iNews.bg

Окръжна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство "за унищожаване на имущество на значителна стойност чрез взрив" в цех на ВМЗ-Сопот в с. Иганово, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Към момента се извършват разпити на свидетели. След обезопасяване на периметъра ще бъдат извършени огледи на местопроизшествието и ще бъдат назначени експертизи, които да установят причините за взривовете, уточни прокурор Галина Андреева.

В 7.10 часа днес в МВР е постъпил сигнал за взрив в производствената база на ВМЗ-Сопот край с. Иганово. Пострадали няма, нанесени са материални щети на помещението на цеха, унищожени са около 500 термобарични гранати за противотанкови гранатомети. На мястото на инцидента са станали два големи
взрива и 22 последващи.

Намерението на ръководството на завода е било днес да започне да работи отново.

Взривът не е толкова силен, колкото предишния, каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров.
Той уточни, че помещението, където са били боеприпасите е било запечатано.

От МВР уточниха, че в района на цех 835 на завода са възникнали няколко вторични пожара, които своевременно са погасени от екипи на ГДПБЗН. Сигурността в района е обезпечена от полицейски патрули. Остават затворени за движение участъците от подбалканския път и железопътната линия. Няма опасност за населението и не се налага евакуация. Критичната ситуация е под контрол. На място са сапьорни части от СОБТ и Българската армия.

Днешните взривове задействаха веднага извънредни мерки. Районът от Кърнаре до Анево все още е отцепен, децата от началното училище в Иганово са разпуснати, около 70 души са се евакуирали сами.

В четирите почивни дни до тази сутрин в складовете и цеха в Иганово не е имало хора, освен охраната. Още няма официален отговор на въпроса какво причини взривовете в Иганово на 21 март тази година. Единственото сигурно е, че пожар е предшествал взривяването на неуправляеми ракетни снаряди на складова площадка. Това каза преди дни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По документи там е трябвало да има 2000 снаряда, колко точно са били, установява проверка. За целта трябваше да се съберат и изчислят всички оцелели парченца.

Една от версиите е за саботаж и връзка между днешния взрив и това на 21 март.

Водещи

Най-четени