Обрати в три града след паралелното преброяване* 30.10 | 19:23

Равносметката след втория тур за кметове в страната

От Кремена Бедерева

Първите прогнозни резултати на агенциите - Галъп, Сова Харис, МБМД и Алфа Рисърч и за местната власт.

В 18 областни града имаше балотаж, съобщава bTV.

Данните за тях показват, че във Варна печели вечният Кирил Йорданов, номиниран от ГЕРБ пред аптекарския бос Веселин Марешки с близо 19% разлика. Йорданов е получил 59,1% от гласовете. Така Йорданов запазва поста си за четвърти мандат.

Според прогнозните данни от екзитпола, разликата между двамата кандидати в Пловдив е инфарктно малка - издигнатият от широка коалиция досегашен кмет Славчо Атанасов губи с по-малко от 1 процент от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев - 49,1% за Славчо Атанасов срещу 50,9% за Иван Тотев.

По-късно - при паралелното преброяване обаче стана ясно, че има обрат в града под Тепетата. По данни на "Галъп" Славчо Атанасов е получил 51,3% от гласовете. Кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев получава 48,7%.

На този етап няма коментар от двамата кандидати в Пловдив - Славчо Атанасов се върна в болницата, тъй като между двата тура беше опериран по спешност. Иван Тотев пък не желае да обсъжда резултатите преди те да придобият окончателен вид.

По-рано днес Славчо Атанасов коментира пред БНТ, че по-нагласени избори досега не е преживявал.

Данните от паралелното преброяване се различават още в Перник и Видин. По данни на "Сова Харис" в Перник води Росица Янакиева, подкрепяна от БСП. Тя печели с 52,5% от гласовете пред кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова. Първите данни показаха разлика от 2-4% в полза на Ирена Соколова в Перник.

Във Видин пък с 54,7% печели Герго Гергов от БСП.На второ място засега остава кандидатът на ГЕРБ Владимир Тошев.

От социологическата агенция обясниха разликите с отказа на хората да отговорят за кого са гласували в анкетите при екзит пол-овете. Във Видин броят им е бил 5%, а в Перник - 10 на сто.

Малко над 1 процент разлика след първия тур между кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков и дългогодишния кмет Найден Зеленогорски - кандидатите за кмет на Плевен. Разликата след балотажа остава почти същата и кандидатът на ГЕРБ е новият кмет на плевенчани - Зеленогорски изгуби балотажа с малко над 2 процента разлика - 51,1% срещу 49,9%.

Резултатите показват, че в класическия сблъсък БСП- ГЕРБ в Сливен победител е генерала от столетницата Кольо Милев - с 50,2%. Разликата е изключително малка - Йордан Лечков е получил 49,8% от гласовете.

Смолян също ще има нов кмет - 101 гласа разлика станаха причина за балотаж в Смолян. След 2 мандата Дора Янкова има само 46,3% от гласовете и така отстъпва на кандидата на ГЕРБ Николай Мелемов. Той спечели с малко над 7% от гласовете на избирателите.

Пламен Стоилов от ГЕРБ печели изборите в Русе с 60% на балотажа. Това сочат данните от екзитпол на "Сова харис” предаде ТВ 7.

Георги Славов (ГЕРБ) печели изборите за кмет на Ямбол с 60,1% на балотажа. Това сочат данните от екзит пол на "Сова харис”, а в Благоевград 65% от гласовете печели кандидатът на ГЕРБ.

*Новината е актуализирана към 21,32 часа.

Водещи

Най-четени