Обръщаш няколко водки – лабораториите установяват, че си трезвен 04.04 | 07:04

Стара наредба прави пийналите водачи галеници на нормативните неуредици

От Христина Рафаилова

Любителите на шофирането след обръщането на няколко чашки в момента са галеници на съдбата заради липсата на единен медицински стандарт при вземането, съхранението и подготовката на пробите за алкохол.  

Оказа се, че действащата наредба на вътрешното министерство е остаряла и не отговаря на съвременните условия. Отговорните ведомства все още не са изготвили нова, която да "хваща" опасните водачи на пътя. 

Това показа експеримент на Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, и разследващата журналистка от БНТ Мария Чернева.

Те използвали доброволци мъж и жена, от които са взети проби след употреба на алкохол. Те са дадени за изследване в лабораториите на 4 различни болници. Резултатите показали, че след две големи водки двамата имат наличие на алкохол в кръвта от 0,45 промила алкохол. Това означава, че ако след пийването те бъдат спрени от полицията, няма да  бъдат хванати и наказани за това, че са седнали зад волана на няколко питиета. 

Кръвните проби са взети от лекар и медицинска сестра, като се съхраняват в шишенца, запечатани с парафин. 

Те са поставени в хладилни чанти и са отнесени в три столични и едно пловдивско здравно заведение. 

Тестовете са направени по така наречения метод на Видмарк, при който няколко капки кръв се нагряват и изпаряват в специална стъклена колба. 

Начинът е стар, прави се на ръка, но още се използва в някои от полицейските лаборатории, въпреки че за една проба отиват цели 3 часа.

Водещи

Най-четени