Обсерватория "Рожен" празнува 35-годишнината си 18.04 | 13:53

Филми и изложби съпътстват честването

От iNews.bg

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" отбелязва 35-та си годишнина. По случай празника в Големия салон на Българската академия на науките (ул."15 ноември"1) ще бъде представен "Под небето на Родопите", посветена на историята и достиженията на обсерваторията.

В програмата е включена и премиера на документалния филм "Поглед към звездите" на режисьора Христина Вардева, заснет през 2014 г. в "Рожен".

Гостите на събитието ще могат да разгледат изложба на постери, посветени на обсерваторията, съобщават от пресслужбата й.

Най-големият астрономически комплекс на Балканите - "Рожен", официално е открит на 13 март 1981 г.

 

За тези 35 години, по данни от обсерваторията, са направени над 1400 научни публикации и са защитени повече от 60 докторски дисертации. Според световните бази данни за научна литература, в периода 1996-2014 г., България се нарежда на 39-то място от 163 страни по публикационна активност и качество на научните публикации в областта на астрономията и астрофизиката. Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи.

Водещи

Най-четени