Обсерваторията „Рожен“ посреща гости 11.12 | 07:36

Ден на отворените врати за журналисти

От Елена Коцева

Ден на отворените врати за журналисти организира днес Националната астрономическа обсерватория Рожен. Астрономите ще представят презентация за дейността на научните работници. Предвидено е и посещение на наблюдателните телескопи.

Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално през 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980.

Тя все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Намира се в Родопите, на връх Рожен, над местността и близо до Чепеларе.

Националната астрономическа обсерватория - Рожен е оборудвана с 4 телескопа: универсален 2-м Ritchey-Chretien-Coude (RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70см Шмит камера, 60см рефлектор (също на Zeiss, Jena) и построен със собствени сили 15 см слънчев коронограф.

НАО "Рожен” осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

iNews припомня, че в средата на тази година възникна казус с липсата на средства и опасността обсерваторията да бъде затворена.

Учените алармираха, че бюджетът на научното звено е бил съкратен с 18% и ще стигне до септември месец. В подкрепа на тяхна петиция из страната тръгна и подписка, която бе връчена в Министерски съвет.
Астрономите настояват Министерският съвет да осигури целево финансиране за обсерваторията.

Обсерваторията се използва за изследвания и обучение на студенти и ученици близо трийсет години. На 10-ти юли 2010 г. бе открита първата за обсерваторията извън-слънчева планета WASP-3c.

Водещи

Най-четени