Обсъждаме в Прага ще пазим ли Шенген 03.02 | 19:10

България и Македония ще участват в срещата на Вишеградската четворка за бежанската криза

От iNews.bg

Българските и македонските власти ще обсъдят идеята двете страни да поемат контрола на външната граница на Европейския съюз, а също и на Шенгенското пространство. Двете страни са били поканени и ще вземат участие на срещата на Вишеградската четворка в Прага, където именно се планира да бъде сериозно обсъдена темата с мигрантския натиск. Това съобщава чешкият премиер Бохуслав Соботка, който ще бъде домакин на събитието, планирано за 15 февруари.

В профила си в социалната мрежа той съобщава, че освен премиерите от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), на срещата ще присъстват и министър председателят на България Бойко Борисов и президентът на Македония Георге Иванов, предаде "Фокус", позовавайки се на информация на Livenews.cz. Според коментара на Соботка участието на София и Скопие в тази среща е от изключително важно значение.

Именно от страна на Вишеградската четворка дойде наскоро предложението България и Македония да започнат да охраняват външните граници на Европейскяи съюз и Шенген, срещу което да получат помощ от останалите европейски страни. Това на практика се явява план Б за спирането на мигрантския натиск към Стария континент. Според изявленията на Соботка, както и на чешкият президент Милош Земан, този план може да се задейства, ако Гърция и Турция продължават да не се справят с бежанския поток.

Водещи

Най-четени