Обсъждат новите такси за кандидат-шофьорите 23.11 | 07:23

Правителството ще решава и нови 17 общински училища да бъдат включени в Списъка на защитените

От Кремена Бедерева

Правителството ще обсъжда на редовното си заседание днес - 23 ноември, промените в Тарифа №5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта. Става въпрос за някои лицензи, разрешения и други документи, издавани от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”.

Промените предвиждат въвеждане на различни такси в зависимост от мястото за явяване на изпит за придобиване на правоспособност за управляване на МПС.

Когато теоретичният изпит се провежда в одобрен кабинет на учебен център, таксата за всяка група (независимо от броя на хората в нея) е 100 лв., а когато е в кабинет на ИА "Автомобилна администрация” от всеки кандидат ще се събира такса от 20 лв.

20 лева става и таксата, която кандидат-шофьорите ще заплащат за практическия изпит. По-голямата част от промените в тарифата са свързани с опасните товари. Например, таксата за явяване на изпит за консултант по безопасността при превоза на опасни товари се разделя и ще се плаща според това коя част – първа или втора, от изпита се държи.

Въвежда се такса за разглеждане на заявление и издаване на удостоверение за одобрение на ППС, превозващи определени опасни товари, и за продължаване на срока на удостоверението.

Правителството ще решава за това нови 17 общински училища да бъдат включени в Списъка на защитените училища в страната за учебната 2011-2012 г., добавя още агенция "Фокус". В тези училища учат 1171 ученици. От списъка отпада едно училище поради приключил пътен ремонт.

Общият брой на защитените училища в България е 119. През тази учебна година в тях се обучават 10 719 ученици. Необходимото допълнително финансиране от близо 170 хил. лв. за включените нови училища за периода до края на т. г. ще бъде осигурено чрез преструктуриране на разходите по бюджета на МОМН.

Средствата за следващата година са предвидени с проекта за бюджет за 2012 г.
Правителството ще обсъжда студентските практики да могат да се плащат от ОП "Развитие на човешките ресурси”.

Същевременно заседанието на Народното събрание ще започне с разглеждане на Проект за решение за попълване състава на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

На второ четене депутатите ще разгледат Законопроекта за изменение и допълнение на Валутния закон и Законопроекти за допълнение на Закона за кредитните институции.

Народното събрание ще разгледа и Проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на многобройните сигнали за неправомерни действия на изпълнителната власт и по-специално от страна на МВР и МРРБ, довели до лишаване на стотици хиляди български граждани от гарантираното им от Конституцията активно избирателно право и опорочаване на изборите за президент и вицепрезидент и местни органи на власт, проведени на 23 и 30 октомври 2011 г.

Вносители на проекта са лидерът на ДПС Ахмед Доган и група народни представители. На първо четене ще бъде разгледан Законопроектът за Фонд за жилищна политика. Депутатите ще разгледат и Законопроекта за ратифициране на Конвенция № 161 за службите по трудова медицина, 1985 г., на Международната организация на труда.

Водещи

Най-четени