Обучават национални координатори по донорство 29.01 | 10:25

В проекта участват пет базови болници от Пловдив, Стара Загора и Сливен

От Елена Коцева

В Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив ще се състои обучение за национални координатори по донорство. То е част от програмата "Пациенти и лекари за донорство" по проект на Изпълнителната агенция по трансплантация и се осъществява съвместно с Агенцията по биомедицина на Франция.

В проекта участват пет базови болници от Пловдив, Стара Загора и Сливен. От тях за обучението в Пловдив пристигат 25 специалисти в областта на донорството и трансплантациите.

Участниците ще дискутират нормативните бази и уредби за донорство в България. В лекциите ще се проследява целия етап на подготовка на един потенциален донор – от търсене на съгласието на роднините на пациенти с мозъчна смърт до организиране на дейностите по експлантация.

В края на обучението участниците ще получат сертификати от Изпълнителната агенция по трансплантация и френския й партньор – обясни домакинът на обучението - изпълнителният директор на Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив доц. Карен Джамбазов.

iNews припомня, че от две години нараства значението на програмите по донорство в страната, след като бе създадена Изпълнителната агенция по трансплантация. Вчера бе извършена и първата за годината трансплантация на сърце в страната, след като близки на починал 41-годишен мъж дадоха съгласието си затова.

В Университетска болница "Св. Екатерина" се извърши сърдечната трансплантация. Двата бъбрека ще бъдат присадени в Университетска болница "Лозенец".

През миналата година у нас имаше 20 донора и 67 трансплантации (48 бъбречни, 5 сърдечни и 14 чернодробни). За първи път през 2010 г. бяха обменени и органи между България и международната донорска организация Евротрансплант.

Водещи