Обучават учениците за трудовите им права 14.10 | 17:55

50 000 деца у нас на възраст между 13-18 г. работят през лятото

От Ивелина Георгиева

Дванадесетокласниците ще бъдат обучавани в училище на теми, засягащи трудовите, осигурителните и здравните им права, разказа за iNews председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева по повод старта на образователната кампания "Моето първо работно място".

Кампанията цели да обхване младите хора, които вече са на пазара на труда и тези, които тепърва ще вземат участие в него. Чрез кампанията учениците ще се запознаят със своите основни трудови, осигурителни и човешки права, посочи Такева.

От Министерството на образованието, младежта и науката и Конфедерацията на независимите синдикати са подготвили кадри, които ще обучават класните ръководители в училищата. След обучението на учителите темите относно трудовите и осигурителните права на децата ще бъдат разглеждани в часовете по "час на класния ръководител" и "Свят и личност", изучаващи се в 12 клас, обясни Янка Такева.

Успоредно с обучението в училище, от министерството и синдиката са изготвили малък наръчник с методически указания "Твоите трудови права".

"Младите хора трябва да знаят, отивайки сериозно на пазара на труда, какви са техните права, независимо от това в каква организация и ведомство постъпват на работа", коментира още Янка Такева. Според нея е важно учениците да знаят всичко за начините, по които работното им място да е безопасно и съобразено със здравословния им начин на работа.

Кампанията засега ще обхване учениците само от 12 клас в цялата страна, като това са 3300 паралелки и 68 600 ученика. Догодина от синдиката предвиждат образователната кампания "Моето първо работно място" да влезе и при единадесетокласниците.

Мотивът за въвеждането на подобна кампания е да се избегне експлоатацията на труда, защото на този етап в България 50 000 деца на възраст от 13 до 18 години работят активно през лятото, подчерта Янка Такева.

Най-важното, което младите трябва да знаят относно трудовите си права, са клаузите в договора им, работните заплати, условията на труд и при нарушението им къде да се оплачат, коментира председателят на синдиката.

По програма в 10 учебни часа е заложено обучението на теми за начините на намиране на работа; спазването на правилата във фирмата, след като служителят е нает; определяне на заплащането; защита от рискове на работното място, работното време, почивки, отпуски, безопасен и квалифициран труд и др.

Учебната програма е финансирана от Европейския социален фонд.

Най-четени