Обучение за диабетици предлага Александровска болница 09.11 | 10:40

По повод деня за борба с диабета кампания ще има и във Варна

От Елена Коцева

Клиниката по ендокринология в болница „Александровска” ще проведе дни на отворените врати за обучение на пациенти със захарен диабет тип 1 и 2, съобщиха от лечебното заведение.

Инициативата е част от мероприятията на Българското дружество по ендокринология, посветени на Световния ден да диабета – 14 ноември 2010 г.

Обучението ще се състои на 11 и 12 ноември 2010 г. от 13 ч. То ще се води от лекари и сестри от Клиниката и е безплатно за всички желаещи пациенти. Занятията ще се провеждат в лекционната зала на Клиниката по Ендокринология на втория етаж. Всеки ден ще се провеждат по два модула, всеки един с продължителност 3 часа.

Пациентите могат да се запишат предварително на телефони 9230363 от 8 до 15 ч. и на GSM 0886413383 (Надя Кабакчиева).

Във Варна здравните работници също организират безплатни за гражданите кампаниите във връзка с Деня за борба с диабета.

Студенти от Медицински университет – Варна ще измерват безплатно кръвната захар на варненци, съобщиха от учебното заведение. Това е третата поредна кампания „Диабет”, организирана от Студентския съвет на Медицинския университетет, Асоциацията на студентите по медицина в България и Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. Спонсори са фирма „Ново нордиск”.

Мобилни центрове, където ще се измерва кръвната захар, ще се раздават материали и ще се отговаря на въпроси на гражданите, ще има на три места във Варна: в двора на Медицински университет – Варна; в градската болница „Св. Климентина” и в УМБАЛ „Св. Марина”.

На 10 и 11 ноември 2010 г. от 7:00 часа в офиса на Студенски съвет в общежитие бл. 3 на Медицинския университет ще се проведе обучение за измерване на кръвната захар на студенти по медицина и дентална медицина.

Кампанията ще приключи на 16 ноември 2010 г. в 18:30 часа с лекция на тема диабет в аудитория ІІ на Медицински университет – Варна, която ще изнесе доц. Кирил Христозов, ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Университетска болница „Св. Марина”.

Водещи

Най-четени