Общ или нов прочит на Балканската война? 07.11 | 15:06

Управляващи и националисти осъдиха в декларации изказването на Ахмед Доган, който определи Балканската като "етническо прочистване"

От Филипа Тодева

Балканската война. Събитие, което обикновено поражда спорове и дебати между историци, бе вкарано в дневния ред на поредния парламентарен дебат.

След като лидерът на ДПС Ахмед Доган призова за общ прочит на войната, защото била война на етническо прочистване, последва широко обсъждане по въпроса.

Националистите настояха неговото изказване да бъде осъдено с политическа декларация на парламента. Но председателят на парламента Цецка Цачева не подложи на обсъждане текста й.

Според проф. Станислав Станилов от "Атака" терминът "общ прочит” се различава от термина "нов прочит”.

Той ще припомни, че имаше един друг термин, който е лансиран от началото на промяната досега – терминът за османското присъствие.

"Тезата за османското присъствие е коментирана много пъти и е ясно едно главно нещо – тезата за османското присъствие цели да оневини, да закрие, да унищожи, да притисне всички престъпления, извършени срещу българския народ от 1396 г. до ден днешен”, категоричен бе той.

Станилов заяви, че не е работа сръбско-българските отношения и македонският въпрос да ги коментират турци и турска-националистическа партия, на каквато оприличи ДПС.

Той смята, че тезата за общата прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България.

В своя декларация управляващите също заявиха, че категорично не приемат определенията на лидера на ДПС Ахмед Доган за Балканската война.

"За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е гледната точка на ПП ГЕРБ – това е гледната точка на българската историческа наука. Никой от нашите бивши съюзници във войната – Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна", се казва в декларацията.

Според управляващите Ахмед Доган използва така наречения възродителен процес като клише за обвинение и тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС, винаги започва да звучи, когато наближат избори.

"Нито един български политик, пък бил той и с диплома на философ, няма моралното право да съди личности и събития, за които историята се е произнесла. В този смисъл, ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици", заявяват още те.

От друга страна ГЕРБ твърдят, че категорично са против националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, целящи краткосрочни предизборни дивиденти.

Социалистите също смятат, че както изказванията на Ахмед Доган в Кърджали са погрешни, непремерени и неприемливи, така и обратните реакции са в полза на разделението и не работят за интереса на България. Десните от "Синята коалиция" пък обявиха Ахмед Доган за страхлив за собствените си гласове.

Историкът депутат Веселин Методиев призова колегите си да не разиграват това за историческото познание, защото нямат тази компетентност, и тук не е мястото за тази компетентност. Всеки опит да се закачи историческото познание с пряк електорален, изборен, политически ефект, е изключително вреден. "Тази злоупотреба на полето на историята, която се върши от абсолютна некомпетентност, говорят се щуротии, има само един единствен ефект – изборите догодина”, каза още депутатът.

От ДПС обаче държат на своето. Според заместника на Доган Лютви Местан общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития.

"Истерията след коментарите на Ахмед Доган по темата подсказват същинската цел, която стои и зад декларацията на ГЕРБ, и зад парламентарни инициативи за петиция, подписка и т.н. Изглежда имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии. Само че ДПС не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия”, заяви Местан.

Той обвини политическите си противници, че прибягват до елементарния трик да заменят израза "общ прочит” с "нов прочит” на историята, за да разгърнат тази анти-ДПС истерия.

"Общият прочит на историята е задължителен, задължителен е както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие, за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива”, смята Местан.

Водещи

Най-четени