Обществените поръчки за лекарства за болниците ще стават централно по електронен път 27.05 | 14:33

Централен орган към здравното министерство ще организира търговете за доставка на медикаменти от „Позитивния списък“

От Ростислава Иванова

Болниците вече няма да провеждат обществени поръчки за лекарства. По заявка на лечебните заведения публичните търгове за доставка на медикаменти за тях вече ще извършва оправомощеният за целта Централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване". Публичните търгове ще се извършват он лайн по електронен път и самите болници ще вземат решение за доставчика.

Централният орган бе създаден с постановление на Министерски съвет, окето бе одобрено на днешното заседание на правителството. Органът ще планира, подготвя и провежда процедури за възлагане на обществените поръчки и ще сключва рамкови споразумения от името на болниците, които ще са възложители на поръчките. Работата му ще подпомага специализирано звено в министерството на здравеопазването. Възложители на поръчките ще са лечебните заведения за болнична помощ, за чиито нужди ще се провеждат търговете за доставки на медикаменти от "Позитивния лекарствен списък".

Въз основа на сключените рамкови споразумения лечебните заведения ще определят изпълнител на поръчката чрез използване на електронен търг и ще сключват индивидуални договори. Плащанията по индивидуалните договори ще се извършват за сметка на болниците, обясниха от правителствената пресслужба.

Създаването на Централния орган за обществени поръчки на медикаменти за болниците е част от провежданата от кабинета здравна реформа. Централизираното възлагане на обществени поръчки чрез рамкови споразумения за доставка лекарства за болниците ще доведе до икономии на време, административен и финансов ресурс за лечебните заведения и до намаляване на цените на лекарствените продукти, смятат от ведомството на здравния министър Петър Москов.

Според вносителите на предложението електронната платформа ще съдейства за устойчивост на сключените договори и ще облекчи досегашната система, която позволяваше безкрайни обжалвания на тръжните процедури. Освен това електронното възлагане на поръчките за лекарства ще улесни участието на всички лицензирани търговци на едро на лекарствени продукти и ще доведе до увеличаване на конкуренцията и постигане на по-изгодни цени на медикаментите, категорични са вносителите от Министерството на здравеопазването.

Водещи

Най-четени