Обществото нямало нагласа за нова партия 20.05 | 19:54

Според политолога Борис Попиванов имаме нужда от нова политика

От Елена Кирилова

Резултатите от парламентарните избори са показали, че българското общество няма нагласа за нова партия, а за нова политика, промяна в приоритетите за икономическо съживяване. Това заяви политологът Борис Попиванов, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му парламентът може да остане в този състав и занапред, ако до есента не бъде приета стабилна законодателна програма и по нея не се работи сериозно, без междупартийни дрязги.

Според политолога Народното събрание трябва да зададе посоката на развитие на България, въпреки това е трудно да се прогнозира дали то ще изпълни своя мандат. То придобива по-големи шансове да получи обществено доверие, когато няма категорично партийно мнозинство.

В повечето случаи еднопартийното мнозинство води до превръщането на Народното събрание в "придатък на изпълнителната власт”, твърди Попиванов. Според него от това страда самият демократичен политически процес.

По думите на политолога вероятно човекът, който ще бъде избран за председател на Народното събрание, вероятно няма да е от партията победител.

Попиванов е категоричен, че ГЕРБ в момента се намира в относителна изолация спрямо останалите политически сили. Това се дължи преди всичко от стила на политическото поведение на партията.

Водещи

Най-четени