Община Белоградчик е със запорирани сметки 13.09 | 15:16

Единственият изход за общината е продажба на гори

От Ралица Стоянова

Община Белоградчик е със запорирани банкови сметки и каса заради неизплатени задължения в размер на 1,8 милиона лева, съобщи кметът на града Борис Николов, цитиран от БТА.

Задълженията са натрупани от предишната администрация, но трябва да се погасят спешно. "Едвам успяваме да изплащаме заплати, нямаме пари за горива и ако ни бъде спряна и изравнителната субсидия, общината трябва да бъде затворена", каза Николов.

Той уточни, че до края на годината задълженията на общината ще се увеличат до 3 млн. лева, тъй като ежеседмично в администрацията пристигат запорни съобщения. Същевременно годишно общината успява да направи собствени приходи в размер на 1 млн. лева.

Единственият изход от създадената ситуация е спешната продажба на 13-15 000 декара с гори, собственост на общината. Общински съвет Белоградчик гласува на последното си заседание против това предложение на кмета. Въпреки това в понеделник ще се проведе заседание на Общински съвет Белоградчик, на което Николов ще внесе отново предложението за продажбата на гори. Ако това предложение бъде одобрено, общината ще може да си плати сметките и да реализира няколко европейски проекта, които сега са спрени заради липса на средства. 

Водещи

Най-четени