Община Драгоман спечели битката за влака стрела 15.08 | 15:18

Промениха трасето и няма да минава през къщи и дворове

От Филипа Тодева

Трасето на високоскоростния влак София-Драгоман ще бъде променено така, че да не пострадат къщи, имоти в регулация и готови постройки. Това обеща екип на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) на ръководството на общината на извънредно заседание на Общинския съвет на Драгоман след като проблемът стана известен на общинарите, съобщиха от общината.

Докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за идейния проект за "Модернизация на железопътната линия София-Драгоман" ще е комплексен като трябва да се съобрази с няколко ключови инфраструктурни проекти – единият, изграждане на газопровода Дупница-Ниш, който ще минава край града. И вторият, проекта за магистрала София – Ниш, от които 48 км са София – Калотина, като пътят се разделя на два участъка – София - Драгоман, а другия от Драгоман до Калотина.

Междувременно общината ще трябва да реши иска ли да запази старата гара за спирка на пътническите влакове или ще бъде построена нова гара. Предстои да бъдат направени и шумови замервания.

Когато бъде направена комплексна ОВОС жителите на крайграничния район ще имат 30 дни за публично обсъждане. Очаква се новата жп линия да сложи край и на разделянето на града, тъй като сегашното трасе път буквално "цепи” Драгоман на две с което се затруднява комуникацията.

Ж. п. линията София-Драгоман бе обявена от правителството за обект с национално значение. Това дава възможност за облекчаване на процедурите по съгласуването и реализацията на инвестиционните намерения, свързани с модернизацията на ж. п. мрежата с цел ускорено усвояване на средствата от евро фондове.

Част от тази инфраструктура е терминалът за ро-ла превози (качване на автомобили върху влак) на гара Драгоман. Засега обаче допълнителни средства по Оперативна програма "Транспорт” за терминал Драгоман в следващия програмен период 2014-2020 не се предвиждат, стана ясно от експертите на НКЖИ.

Модернизацията на жп линията София - Драгоман се извършва по оперативна програма "Транспорт”, като в момента е на фаза идеен проект. След изготвянето на ОВОС ще бъде направен и техническият проект.

Прогнозната стойност на жп линията е 132,6 млн. евро, като се предвижда по него влаковете да се движат със скорост до 160 км/час, като специални композиции с накланящи се кошове да вдигат до 200 км/час.

 

Водещи

Най-четени