Община Пловдив обсипва с пари ромите 25.05 | 10:02

Милиони са предвидени, за да учат циганчетата български, за здравна култура, профилактика, спешен център и социални жилища в махалите

От iNews.bg

Община Пловдив ще задели по 200 000 лева за жителите на "Столипиново" и Шекер махала, за да ги учи да говорят български език, тъй като много от тях не ходят на училище. Сумата е посочена в плана за интеграция на етническите групи, който обхваща периода от 2015 до 2020 г., и ще се разглежда на утрешната сесия на Общинския  съвет, съобщи в. "Марица".

Отделно 400 000 лева се дават за повишаване на здравната културата в етническите квартали. Още 200 бона се осигуряват за имунопрофилактика, 95 000 лева - за майчино и детско здравеопазване, 10 000 лева - за проект за  здравна профилактика и 250 000 лева - за изграждане на здравен център в "Столипиново", предназначен за доболнично лечение на възрастни.

Десет милиона лева пък ще струва изграждането на социални жилища, предназначен за малцинства с ниски доходи. Проектът е изготвен, но финансирането остава под въпрос. От програмата за милиони, съставена под ръководството на зам.-кмета Георги Титюков, става ясно, че финансирането  се очаква от държавния бюджет, община Пловдив, европейски фондове и Световната банка.

Жилища за бедните са предвидени на един от общинските терени в "Столипиново". Проектът обаче не потръгна и според обясненията на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски причината е в липсата на интерес към това благородно начинание от страна на строителния бранш. Парите също ги няма в наличност. 

 

Грижата за етническите групи, които живеят в гетата на града, е основният акцент в плана на Георги Титюков. Той предвижда още цялостен ремонт на В и К съоръженията в "Столипиново" за 2 млн. лева, проект за саниране на 15 блока в същия квартал за 2 млн. лева, реконструкция и доизграждане на техническата и социална инфраструктура в 4-те ромски махали за 1,5 млн. лева

Водещи

Най-четени