Община Средец е в бедствено положение 27.08 | 12:53

Огнената стихия е обхванала разгъната площ от над 7 километра

От Андриян Георгиев

Бедствено положение е обявено късно снощи (26 август) в община Средец. Това се наложи, след като вчера пожари обхванаха землищата на още четири села, съобщиха от местната община. 

През изминалата седмица в Средец бе сформиран Кризисен щаб. Екипи на пожарната от Сливен, Елхово, Тополовград, Бургас и Средец гасиха през нощта огъня край селата Вълчаново, Сливово, Синьо камене и Гранитец. Пожарът в село Вълчаново е започнал да гори малко след 13 часа вчера. 

Гори смесена растителност – треви, храсти и дървета. Пожарът е накарал хората да излязат на улицата, някои от тях се запасяват с вода. В момента в селото има шест противопожарни автомобила и групи доброволци с численост около 150 души. Доброволците палят насрещен огън, използват метли, тупалки и лопати. Гори смесена растителност – треви, храсти и дървета. 

"Огънят е обхванал разгъната площ от над 7 километра. Най-вероятно вече е премината и границата от 4000 декара тревни площи и дървета, които горят в момента. Пожарът е в района на селата Вълчаново, Сливово, Синьо камене и Гранитец”, каза кметът Иван Жабов, цитиран от агенция "Фокус". Според Жабов ситуацията била овладяна, пожарът е локализиран и изместен.

Нямало опасност за жителите на селата в близост. През цялата нощ огнището е наблюдавано.

Седем пожара горяха през последната седмица на територията на общината. Засегнати са землищата на селата Богданово, Дебелт, Росеново.

От общината раздават вода и храна на екипите, които гасят пожара край селата.

На въпрос дали пожарите са умишлени, Жабов посочи, че те са вследствие на горещините и засега точните причини за възникването на огъня не били ясни.

Водещи

Най-четени