Общинарите във Варна с пореден опит да назначат кмет 20.05 | 12:21

Местният парламент ще се пробва да пребори решение на ВАС

От Христина Рафаилова

Общинският съвет във Варна ще се опита за пореден път да назначи кмет на града. 

Местният парламент ще пробва да обори решението на ВАС, с което беше отменен изборът на Димитър Николов за временно изпълняващ длъжността градоначалник, информира "Твоят ден".

Николов зае поста, след като общинарите освободиха предшественика му Христо Бозов заради това, че не изпълнявал служебните си задължения. 

Със свое решение обаче ВАС върна правомощията на Бозов. 

На заседанието си в сряда местният парламент ще гласува отново смяната на Бозов с Николов, като разпореди предварително изпълнение. Този път юристите щели да подготвят подробни мотиви за влизане в сила на решението веднага, за да не бъде обезсилено от съда, както стана в края на миналата седмица.

Изпълнението на плана обаче няма да е лесно, тъй като за вземането на решението са необходими 26 гласа. Най-голямата група в общинския съвет – тази на ГЕРБ, в момента е с 3 души по-малко, тъй като те бяха избрани за депутати. Местата им няма да бъдат попълнени до гласуването за кмет, тъй като решението Секционната избирателна комисия за назначаването на новите трима съветници няма да е влязло в сила. 

ГЕРБ със сигурност ще бъдат подкрепени от 8-членната група на "СДС – Демократичен алианс". Очаква се това да направят и петимата от "Алианс за Варна" ("Нашият град" и "Атака”). 

Общинарите от ГЕРБ бързали с назначаването на Николов, защото се притеснявали за честността на частичните местни избори. 

Водещи

Най-четени