Общините натрупаха дългове за 160 млн. лв. за 6 месеца 25.07 | 20:00

„Повече да не ни вменяват отговорности, които не са обезпечени“, настояват от НСОРБ

От iNews.bg

Задълженията на българските общини за шестмесечието на годината възлизат на близо 160 млн. лв., което съотносимо към консолидирания държавен бюджет е по-малко от 3 процента.

Това обяви председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Пазарджик Тодор Попов, цитиран от БТА. 

Той каза още, че кметовете за приели обръщение към основните политически сили в България на днешното си заседание проведено в Кърджали.

Акцент в обръщението е категоричното настояване на кметовете за развиване на процеса на децентрализация, не само от финансова гледна точка. "Повече да не ни вменяват отговорности, които не са обезпечени, защото ние предоставяме 80 процента от публичните услуги на гражданите, а получаваме срещу това 15 процента ресурс", каза Попов.

Той допълни, че оттук нататък изключително важно е държавата да бъде коректен партньор в усвояването на европейските средства - "нещо което много ни тормози българските общини".

Принципите, посочени от кметовете, ще бъдат в основата на всички споразумения, които оттук нататък ще бъдат подписвани с всяка една българска централна легитимна власт.

Водещи

Най-четени