Общините ще получават безлихвени заеми 09.03 | 14:06

Условието е да имат проекти по 2 мерки от програмата за селските райони

От Кремена Бедерева

Общините ще получават безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това решиха министрите на днешното си заседание.

Подкрепата за общините ще се осъществява при реализирането на проекти по мерките "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и "Обновяване и развитие на населените места", уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Целта е да се подпомогне местната власт за осигуряване на необходимите средства за финални плащания към изпълнителите по съответния проект преди подаването и одобряването на заявките за окончателно плащане от Разплащателната агенция.

Повечето от общините, бенефициенти по ПРСР, са с малък бюджет и приходи и не могат да се възползват от кредити, поради което са силно затруднени да осигурят собствени средства за реализиране на проектите.

Право да получат временен заем от централния бюджет ще имат общини с одобрени проекти по двете мерки на ПРСР, които са сключили договор с ДФ "Земеделие” – Разплащателна агенция за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, допълнително споразумение към договора за определяне на финансовата помощ след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка и/или налагане на финансови корекции, както и договор с изпълнител на съответния проект.

Размерът на заема ще е до разликата между общия размер на одобрените за финансово подпомагане разходи и платените по проекта авансово и междинни плащания от ДФ "Земеделие” – Разплащателна агенция.

Определени са още редът и условията за възстановяването на заемите.

Водещи

Най-четени