Общините ще управляват концесиите за минерални води 13.04 | 13:00

Досега концесиите се даваха от Министерството на околната среда и водите

От Деляна Петкова

Общините ще имат право да отдават на концесия предоставените им за управление минерални води държавна собственост. Това предвижда приетото на първо четене допълнение в Закона за концесиите, пише БТА.

В мотивите си вносителят посочва, че с последните промени в Закона за водите е предоставено право на министъра на околната среда и водите да предоставя безвъзмездно за управление и ползване на съответните общини за срок от 25 години минерални води - изключителна държавна собственост, за които не са предоставени права на трети лица.

Общинските съвети имат правото да определят начина, по който да се използват предоставените им минерални води, включително и правото да определят дали за съответното находище да бъде издадено разрешително за водовземане, или да бъде предоставена концесия за добив на минерална вода.

Съгласно разпоредбите в преходните и заключителни разпоредби на закона на общинските съвети е предоставено правото да определят начина, по който да се използват предоставените им минерални води - изключителна държавна собственост, включително и правото да определят дали за съответното находище да бъде издадено разрешително за водовземане, или да бъде предоставена концесия за добив на минерална вода.




Водещи

Най-четени