Общинските съветници в Благоевград с по 380 лв. заплата 24.11 | 16:37

На "полза роду" или обикновен популизъм?

От iNews.bg

Общинските съветници в Благоевград ще получават не повече от 380 лв. месечно, като заплатата на председателя  на общинския съвет ще бъде колкото на кмета.

Заплатите на общинските съветници ще са в размер до 60% от размера на средната брутна работна заплата в общинската администрация, която е 634 лв. за последния месец на последното тримесечие. 

Това съобщи председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, която е от групата на ГЕРБ, цитирана от БТА. 

С този жест общинарите в Благоевград последваха примера на колегите си в Кюстендил, част от които дори ще работят без заплати.

Как да оценим действието на общинарите? На пръв поглед жестът заслужава адмирации - общинарите спестяват публични средства за своя сметка. Добри хора! На втори поглед обаче изниква въпросът за източника на доходи на тези хора, защото щом могат да си позволят да не разчитат на общинската заплата, значи имат странични доходи. Очевидно те са успели да решат проблема с издръжката и поддръжката на живота, пред който се изправя всеки човек, и могат да си позволят да работят "на ползу роду". Работата е там, че имайки собствен бизнес, от който издържат себе си и семействата си, и същевременно бидейки овластени лица, има пряка опасност да привилегироват собствените си бизнеси за сметка на всички останали. Това е "чиста проба" конфликт на интереси и единственото, на което се разчита, за да не облагодетелстват общинарите сами себе си, е тяхната собствена съвест и морал. Проблем е също така обстоятелството, че задълженията във всяка община, още повече областен център, са твърде ангажиращи и времеемки и е доста непосилна задача да "движиш" хем собствените си дела, хем и общинските - много е вероятно именно общинските задачи да "паднат жертва".  

Всичките тези съображения ме карат да смятам, че в случая имаме работа с обикновен популизъм, предназначен за "хвърляне на прах" в очите на обществеността. 

Водещи