Общинските съветници от БСП искат извънредно събрание на СОС 10.04 | 10:24

Основната тема трябва да бъдат бездомните кучета

От Деляна Петкова

Общинските съветници от групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) ще поискат от председателя Елен Герджиков да свика извънредно заседание на съвета. Основната тема трябва да бъде проблемът с бездомните кучета, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Общинските съветници настояват да чуят отчет за дейността на "Екоравновесие" за периода 2006 - 2012 година, както и оценка и анализ на състоянието на популацията от бездомни животни на територията на Столичната община.

В съобщението се казва, че бездомните кучета се превръщат в проблем със "застрашителни размери от година на година". През последната година в София се наблюдава нарастване на бройката на кучетата и тяхната агресивност, се казва в писмо на общинските съветници към Герджиков.

Според тях случаите на ухапани от бездомни кучета зачестяват през последните месеци и посочват два - ухапана бременна жена в Южния парк на 16 февруари, както и смъртта на проф. Борис Тачков, починал преди дни от раните, нанесени от глутница безстопанствени кучета в "Малинова долина".

В същото време и критиките към "Екоравновесие" растат, посочват още общинските съветници. В своето писмо те допълват, че общинската фирма е обвинявана от хората в корупция, безстопанственост и лошо управление на приюти и кастрационни центрове. Според оплакванията служителите не изпълняват основните задачи по контрол на бездомните кучета, тяхното преброяване и регистрация.

В исканията за свикване на извънредно заседание на СОС е и фактът, че България е с най-висок дял на жители, болни от кучешка тения на глава от населението в цяла Европа. Според общинските съветници на БСП основен приносител на това заболяване са безстопанствените кучета.

Водещи

Най-четени