Общинските съветници ще взимат до 30% от средната заплата в общината 09.05 | 18:50

Председателят на Общинския съвет пък - до 90% от възнаграждението на кмета

От Андриян Георгиев

Общинските съветници ще взимат до 30% от средната брутна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходната година, а председателят на Общинския съвет - до 90% от възнаграждението на кмета. Това реши парламентът с промени в Закона за държавния служител.

Първоначално в проекта парите и на общинските съветници, и на ръководителя на Общинския съвет бяха обвързани със средната заплата на чиновниците в съответната общинска администрация - с 30 и 90 процента. Промяната в текста беше направена "в движение" в пленарна зала от председателя на правната комисия Искра Фидосова и на местното самоуправление Любен Татарски.

Срещу това възразиха Любен Корнезов и Румен Такоров от БСП, които посочиха, че се нарушавал правилникът за работа на Народното събрание, тъй като промените се гледали на второ четене от парламента и предложението не е минало през комисиите.

Корнезов дори предупреди, че може да се обърнат и към Конституционния съд, съобщи БТА.

По смисъла на този закон в брутната заплата се включват основната плюс допълнителните възнаграждения, които се изплащат постоянно, заедно с полагащото се основно възнаграждение, в зависимост от отработеното време.

Неизползваните отпуски се запазват и не се компенсират с парични обезщетения, записаха депутатите.

В едномесечен срок от влизането в сила на закона, индивидуалната месечна заплата на служителя се определя така, че след облагане с данък и задължителни осигурителни вноски за сметка на осигурения, да не бъде по-ниска от получаваното до този момент брутно възнаграждение, след начисляването на  дължимите налози.

Министърът на вътрешните работи, след писмено съгласие на служителя, може да го командирова за срок до две години в друга администрация, с възможност за еднократно удължаване на времето. Същото важи и за цивилните служители в МО.

С измененията в преходните и заключителни разпоредби парламентът промени 68 други закона. Промените в Закона за държавния служител влизат в сила от 1 юли. До един месец след това Министерският съвет е длъжен да извърши необходимите поправки в класификатора на длъжностите в администрацията.

Водещи

Най-четени