Обявите за работа намаляват 07.07 | 19:29

Повече хора търсят в строителството, здравеопазването и фармацията

От iNews

За първи път от началото на годината обявите за работата намаляват, показва анализ на компания-посредник за наемане на служители и кариерен сайт. През юни обявите за свободни позиции намаляват с 8 на сто спрямо месец май, като офертите са близо с 5000 по-малко спрямо тези през предходния месец. На годишна база обаче предложенията за работа са повече спрямо юни 2021 г. - с 4 на сто. Общо офертите, публикувани през месеца, са за 52 хил. свободни позиции, пише "Труд".

Според авторите на изследването тенденцията за намаляване на офертите е типична за ваканционните летни месеци, в които предлагането и търсенето на работа традиционно са в по-малки обеми.

Спад на обявите се наблюдава в почти всички сектори, както и във всеки областен град - София (-6%), Пловдив (-9%), Варна (-9%), Бургас (-15%), Русе (-6%) и Стара Загора (-11%). Изключение правят секторите "Здравеопазване и фармация” и "Строителство”, в които обявите са се увеличили съответно с 16 на сто и 2 на сто.

Основна причина за по-големия брой обяви в сектора "Здравеопазване и фармация” е наличието на предложения за медицински персонал за позиции в чужбина. Именно през летните месеци редица чуждестранни агенции за подбор на персонал публикуват предложения за специалисти в сектора за работа в страни като Германия, Великобритания и други.

Предложенията за сектора "Хотелиерство и ресторантьорство” през юни започват да намаляват, докато през последните четири месеца офертите за работа в бранша бележеха постоянен ръст. Предложенията за работа в индустрията на гостоприемството са намалели най-драстично за последния месец - с 22 на сто. Спадът в броя на обявите, отчетен в сектор "Търговия и продажби” е 11 на сто. Това са обаче и двата сектора, които имат най-голяма необходимост от персонал, показват данните от броя на публикуваните оферти.

През юни намаляват и офертите за работа от вкъщи - с 8 на сто спрямо месец май. Те са малко над 5500 за страната, или 12,4 на сто от общия брой обяви за работа. Най-много са офертите от този тип за кадри от ИТ сектора - половината от всички публикувани за месеца.

Седем на сто от всички публикувани обяви са подходящи за бежанци, отчитат още изготвилите анализа. Една трета от тези предложения са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство” (30%), като преобладават и в секторите "Търговия и продажби” (18%), "Производство” (15%) и "ИТ” (13%).

 

Водещи

Най-четени