Обявиха КТБ в несъстоятелност 22.04 | 13:21

Всички цесии до 6 ноември 2014 г. са валидни

От iNews.bg

Съдът обяви Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на кабинета, като се позова на информация от председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ). Той добави, че началната дата на фалита е 6 ноември 2014 година. Тогава бе отнет лицензът на банката от БНБ.

"Днес българският съд се произнесе по датата на неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка. Това е началото на един много дълъг и сложен процес. Искам да ви уверя, че временните синдици, а след това и постоянните ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността и всички сделки, които привилегироват едни пред други", каза Горанов, като добави, че временните синдици може да бъдат определени за постоянни.

Цесията на културния министър Вежди Рашидов е законна, каза още Горанов, но увери, че ако в резултат от нея се нарушава принципът на равнопоставеността между кредиторите това ще бъде първата атакувана сделка пред съда, информира "Фокус". 

Според отчета на квесторите на банката, до 6 ноември миналата година, която е определена от съда като дата за несъстоятелността на банката, те са осчетоводили договори за цесии на обща стойност от около 852 млн. лева.

Съдът постанови възбрана и запор на всички активи на КТБ, обявявайки началото на осребряването им. Решението подлежи на незабавно изпълнение, въпреки че може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок. "Докато банката се намира под особен надзор, тя все още не е изпаднала в състояние на неплатежоспособност и това е така, защото по дефиниция това финансово-икономическо състояние се характеризира с "опасност" от изпадане в несъстоятелност, т.е. съставлява един предходен спрямо неплатежоспособността период. Ето защо, началният момент на неплатежоспособността следва да се свърже с момента, в който лицензът бъде отнет на някое от основанията по т.1 или 2 от ал. 2 на чл. 36 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), тъй като дотогава съществува възможността, банката да бъде оздравена чрез предприемане на някои от мерките, предписани от чл. 116 от ЗКИ от страна на Централната банка", аргументира се СГС.

Водещи

Най-четени