Обявиха грипна епидемия в Хасково и Харманли 28.12 | 17:55

Забраняват плановите операции в местните болници, затварят и лекарски кабинети

От iNews.bg

Грипна епидемия е обявена в Хасково и Харманли. Мярката влиза от утре и ще продължи до 4 януари. Преустановяват се плановите операции в местните болници. Затварят се детските и женските консултативни кабинети. В детските градини ще работят дежурни групи, предаде БНР.

По-рано днес Регионалната здравна инспекция в Хасково свиква извънредно заседание заради епидемиологичната обстановка. До обед регистрираните заболели бяха 300 на 10 000, което е много близко до изискваните 310 за обявяване на грипна епидемия. Болни с различни усложнения са постъпили за лечение в различни отделения на хасковската болница. Пациентите са предимно деца и хора над 60-годишна възраст.

В същото време пловдивската здравна инспекция обяви ограничителни мерки заради увеличаващият се брой болни от грип и остри респираторни заболявания. Обстановката все още е предепидемична, но се препоръчва удължаване на ваканцията на учениците, обясни д-р Моника Троянчева от здравната инспекция.

Във вторник грипна епидемия беше обявена за Перник и областта. С предепидемични стойности са областите Габрово и Варна. Рязко се е увелиличил и броят на болните от грип и в Благоевград.

Водещи

Най-четени