Обявяват конкурс за интериор на метростанция "20" 30.09 | 13:00

Метростанцията ще е част от продължението на първия лъч от бул. "Цариградско шосе" до летище "София"

От Петя Михайлова

До 9 декември се набират предложения за идеен проект на вътрешната архитектура на метростанцията "20" от първия лъч на метрото.

Конкурсът е организиран от направлението "Архитектура и градоустройство" на Столичната община и от "Sofia Architecture Week".

Проектът трябва да бъде предложение за цялостна архитектурна концепция на метростанцията и публичните пространства над нея, съобразена със специфичните изисквания на подземния железопътен транспорт и съвременните урбанистични принципи, информира БТА.

Авторите на проекта, който бъде отличен с първа награда, ще сключат договор със Столичната община и с "Метрополитен" ЕАД за изготвянето на работна документация по проекта.

Метростанция 20 се очаква да бъде реализирана по проекта, придобит чрез настоящия конкурс като част от строежа на линията между станция Цариградско шосе (метростанция 19) и станция Аерогара София (метростанция 23). Този участък е предвиден за изпълнение през 2014-2015 г. и ще бъде последната фаза на свързването на центъра на града, Централна гара София и Централна автогара София с Летище София чрез метролиния, съобщават от Столична община.

Журито, което ще оценява проекта, е с международен състав от специалисти. Предвидени са една първа награда в размер на 10 000 лв. и право на възлагане, една втора награда - 6000 лв., и една трета награда - 4000 лева.

Документите могат да бъдат изтеглени безплатно на български и на английски език от интернет-страниците http://station20.eu/bg/ и http://www.sofia-agk.com/.

Водещи

Най-четени