Огласиха длъжниците към „Балканбанк“ 17.04 | 16:03

Георги Агафонов, Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски са сред имената

От Филипа Тодева

Комисията по досиетата оповести имената на няколко бизнесмени, имащи агентурно минало.

Проверени са лицата - длъжници към банка "Балканбанк" на суми над 1 милион неденоминирани лева (по критерий дължима главница) към момента на отпускане на кредитите.

В списъка е Георги Агафонов, предприемач и бивш депутат в 38-то НС от Българския бизнес блок. Той вербуван на 10 октомври 1980 година. Сътрудничи под псевдонима Здравков към Управление 03-ДС, отдел 10, отделение 04. Снет е от действащия оперативен отчет през 1982 г. Огласен е като член на управителен орган и съдружник във фирма – длъжник на "Балканбанк" - "ИНТЕРКЛИМА" ООД, гр. Бургас.

Установена е принадлежност и на бизнесмена Красимир Стойчев. Вербуван е през юни 1986 година. Сътрудничил е на ДС-Второ главно управление в качеството си на агент с псевдонима Танев. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 година. В списъка е посочен като член на Съвета на директорите на фирма – длъжник "НЮЗ ХОЛДИНГ" АД.

Стойчев е бивш издател-основател на в. "Стандарт”, продаден по-късно на Майкъл Чорни, както и първи собственик на "Мобилтел".

Младен Мутафчийски - член на Съвет на директорите на фирмата длъжник "Балканбанк" АД, е бил привлечен в службите през 1983 година. Служил е в Първо главно управление на ДС.

Водещи

Най-четени