Огнян Донев и Борис Борисов пак на разпит в следствието 24.07 | 19:49

Христо Грозев не бил съиздател на вестниците "Труд" и "24 часа", се твърди в дописка в последния

От Андриян Георгиев

Собственикът на "Софарма" Огнян Донев и финансовият директор на фармацевтичната компания Борис Борисов днес (24 юли) отново бяха разпитани в Националната следствена служба (НСС). 

Вчера на Борисов му беше повдигнато обвинение за укриване на 15 млн. лв. данъци. Наложената му парична гаранция е в размер на 100 000 лв.

Огнян Донев пък в петък (20 юли) беше обвинен в укриване на данъци в размер на повече от 63 млн. лв. За да остане на свобода, Донев ще трябва да плати рекордната парична гаранция в размер на 500 хил. лева.

Огнян Донев и Борис Борисов останаха безмълвни на журналистическите въпроса на входа на НСС, като бяха видимо раздразнени, се видя от репортаж на TV7.

Междувременно на интернет страницата на в. "24 часа", съсобственик на който е Огнян Донев, излезе информация, че Христо Грозев не бил съиздател на вестниците "Труд" и "24 часа", тъй като на 1 декември 2010 г. австрийското дружество, което е купило дялове във фирмата-купувач на медийната група, не е било регистрирано и не е имало общо събрание. Софийският градски съд е обявил за нищожни договорите за продажба на дружествени дялове на фирмата "БГ Приватинвест ГмбХ, в която участват Христо Грозев, Даниел Руц и Карл Хабсбург.

iNews припомня, че преди повече от месец прокуратурата повдигна обвинения на Огнян Донев и съдружника му в "Медийна група България" Любомир Павлов за пране на пари. Срещу Павлов бяха повдигнати и обвиненията за невярно документиране, като на двамата бяха наложени парични гаранции от по 50 хиляди лева.

До обвиненията се стигна след сигнал тъкмо от страна на бившите им съдружници в холдинга – Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц. Тримата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Павлов определи тези обвинения като "смехотворни" и обясни, че ще обжалва. Огнян Донев обаче запази мълчание след повдигането на обвинението.

В платена публикация във в. "Труд" Огнян Донев определи и двете обвинения на прокуратурата като "нелепи". Донев коментира двете му повдигнати обвинения по следния начин: "В първия случай съм "виновен”, че съм съфинансирал със собствени пари сделката за купуването на Вестникарска група България, издател на "Труд” и "24 часа”. Във втория съм обвиняем за нещо, което би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес."     

Водещи