Ограничават досъдебното производство до две години 06.07 | 19:30

Намерението е с тези текстове да отпадне фигурата на "вечния обвиняем"

От Елена Коцева

Ако в досъдебното производство от привличането на обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години, то обвиняемият може да поиска делото да бъде разгледано от съда.

Ако става въпрос за леко престъпление обвиняемият ще може да поиска делото са бъде разгледано след една година от привличането му като обвиняем.

Това приеха депутатите на първо четене, които гласуваха промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Намерението е с тези текстове да отпадне фигурата на "вечния обвиняем".

Законопроектът предвижда да се създаде нова глава в кодекса - "Разглеждане на делото в съда при искане на обвиняемия", съобщава БТА.

Ако обвиняемият иска делото да бъде разгледано, той трябва да подаде молба до съответния първоинстанционен съд, предвиждат промените.

Съдът трябва да се произнесе по искането в седемдневен срок и когато установи основания, може да върне делото на прокурора.

На свой ред прокурорът има двумесечен срок, в който трябва да го внесе за разглеждане в съда с обвинителен акт, с предложение за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание или със споразумение за решаване на делото, или да прекрати наказателното производство, като уведомиза това съда.

Най-четени