Ограничение по мгистралите днес 06.05 | 09:36

Днес от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоварените пътища

От iNews.bg

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в участъците с ремонт на автомагистралите "Тракия" и "Хемус" са осигурени две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е по-лесно предвижване в края на трите почивни дни за Гергьовден. Обновяването на виадуктите, изграждани преди повече от 30 години, е наложително и трябва да бъде направено, за да се пътува след това много по-удобно и безопасно. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата. На АМ "Хемус" на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел "Витиня". В участъците при 19-ти км /виадукт "Потоп"/ и при 36-ти и 37-ми км /виадукт "Коренишки дол"/ до 10 ч. във вторник - 7 май, ще има две ленти за София и една за Варна. На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел "Витиня" на АМ "Хемус" движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.

На АМ "Тракия" се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13- ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата. За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ "Тракия" шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути: • пътен възел "Церово" на АМ "Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – път II-37 /Пазарджик/ – пътен възел "Пазарджик" на АМ "Тракия";

• пътен възел "Церово" на АМ "Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – пътен възел "Цалапица" на АМ "Тракия";

• пътен възел "Калугерово" – път III-803 /Динката – Драгор/ – път II-37 – пътен възел "Пазарджик" на АМ "Тракия". В отсечките с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на 2 строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на АМ "Тракия" в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин - проходът "Петрохан" и Искърското дефиле.

• автомагистралите;
• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-
16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
• път I-1 - от Благоевград до ГКПП "Кулата";
• път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен;
• път I-5 Русе - Велико Търново;
• път I-8 ГКПП "Калотина" - София;
• път I-9 Варна - Бургас;
• път II-18 Околовръстен път на град София;
• път II-99 Бургас - Царево.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес - 6 май, ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е- 79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по- удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин". Днес - 6 май, от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Съвместната заповед за ограничаването на тежкотоварните превозни средства е на АПИ, ГД "Национална полиция" и ИА "Автомобилна администрация". Тя предвижда спиране на движението им по следните участъци от републиканската мрежа: Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Водещи

Най-четени