Огромен интерес към Обиколката на Витоша този уикенд 20.06 | 09:28

Близо 3000 вече са заявили участие в надпреварата „Витоша 100“

От iNews.bg

Този уикенд, на 23 и 24 юни, предстои едно от най-мащабните и масови спортни събития на Балканите. Обиколката на Витоша, известна още като "Витоша100" ще събере на старт близо 3000 участници.

"Това е емблематично за София събитие и радостно е, че от година на година интересът към него нараства. Витоша 100 става все по-популярно не само у нас, но и в чужбина, това лято състезанието събира представители на 25 държави. И тази година Обиколката на Витоша е част от инициатива "София – Европейска столица на спорта" и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве. Стремим се да осигурим повече възможности за софиянци и гостите на града да бъдат сред планината и природата," заяви на пресконференция днес Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация "София – Европейска столица на спорта".

На срещата с медиите присъства и Анна Пенчева, дългогодишен организатор на събитието. "Интересът към състезанието е огромен и вече се превръща в целогодишно желание за активен живот и предизвикателство към самия себе си. Всеки уикенд виждаме по трасето хора, които непрекъснато питат кога е Обиколката и чакат цяла година с нетърпение поредното издание. Искам да благодаря на Столична община, чиято помощ в организацията е огромна, тъй като това е много тежко за осигуряване събитие," каза Пенчева, като благодари и на Софийска вода, която подпомага наградния фонд с 6000 лв.

На срещата с медиите присъстваха и двама от многократните участници и медалисти. Трикратната шампионка и миналогодишна победителка при бегачите Мария Николова разкри подробности от подготовката си за поредното, осмо нейно участие, а спечелилият бронз преди две години при колоездачите Илко Илиев заяви, че "това е много специално предизвикателство, което провокира всеки да се състезава със себе си." Като дългогодишни участници двамата получиха ранички от "София - Европейска столица на спорта", връчени им от Елен Герджиков.

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 23 юни в 06:00 ч., а стартът на супер маратона за скороходци е същия ден, но в 23:59 ч. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16:00 ч. в зоната на старт/финала. Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. "България” по посока на кв. "Бояна”, после се продължава по пътя за м. "Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

Това е много мащабно събитие, изискващо огромен ресурс като организация, само за пример - за двата дни ще бъдат осигурени 25 тона вода за подкрепителните и освежителни пунктове по трасето. Фланелките и тази година са с уникална изработка, за да останат като спомен от участието в едно от най-масовите състезания в България.

Очакваните заявки са за около 1700 колоездачи и над 800 бегачи (скороходци), част от тях – около 120 – ще се сред най-големите смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят Витоша за два дни – първо с велосипед и после пеша, като в дуатлона на 200 км ще стартират над 30 жени. Миналото лято маршрутът бе леко удължен с няколко километра, за да може да се доближи максимално до 100-те км. Отново по трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

Миналата година при велосипедистите шампиони станаха гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян, съответно с резултати 4:20:30 ч. и 5:41:02. При бегачите номер 1 бе Андрей Гридин с 8:43:21 ч., а при дамите Мария Николова триумфира за трети път в Обиколката, този път с време 9:49:13 ч. Кристиян Кирилов и Виктория Данова станаха шампиони в дуатлона на 200 км – комбинация от 100 км колоездене и 100 км бягане в рамките на два дни. За втората си поредна победа Кристиян завърши дуатлона за 15:32:44 ч. При жените резултатът на Виктория Данова е 22:43:10 ч.

Тъй че очакваните приблизителни часове за финиширане и сега са приблизително следните: за колоездачите - мъже 10.00 ч. и жени 11.00 ч. в събота, за скороходците 8:00 ч. и за жени 9:00 ч. в неделя.

Това лято сред участниците се очакват представители на 25 държави, сред тях и служители на много посолства в София. Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди три години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата отново е обявена за "състезание без боклук", поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове.

Водещи

Най-четени