Огромен пожар гори край Драгоман, хеликоптер се включи в гасенето 10.08 | 18:16

Заради сухото време и високите температури опасността от пожари е повишена в почти цялата страна

От Галина Александрова

Пожар гори в района на Драгоман. Обхваната е иглолистна гора. Екипаж с вертолет Ми-17 от авиобазата "Крумово" ще окаже помощ днес за овладяването на огнената стихия край Драгоман, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната.

Вертолетът е излетял в 17.40 ч. от авиобазата със задача - погасяване на огъня от въздуха. Командир на екипажа е майор Йордан Йорданов.

Действията на военнослужещите са координирани със структурите на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", се посочва в съобщението.

Вече втори ден горят сухи треви и иглолистна гора на повече от 10 декара над танковия полигон до Сливница. Към мястото е изпратен и военен хеликоптер Ми-17.

И на двете места терените са скални и стръмни, което затруднява екипите.

Общо в гасенето на двете огнени стихии са се включили най-малко 55 служители на Югозападното държавно горско предприятие, противопожарни и специализираниавтомобили.

Пожар се разгоря и в местността "Гребена" край Брезник, където на голяма площ горят основно треви и храсталаци. Пожарът е влязъл и в гората, като е засегнал може би 60-70 декара иглолистни дървета – основно черен бор и от части и бял”. Над 50 служители на Югозападното държавно предприятие се борят с пожара, като на помощ имат и водоноска и пожарни автомобили.

Заради сухото време и високите температури, опасността от пожари е повишена в почти цялата страна. Днес пожари имаше в Сливен, където екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” гасиха 16 огнища.

В Разград пожарникарите загасиха треви и храстовидна растителност, пламнали в непосредствена близост до гъсто населения жилищен район "Орел" в Разград. Пожарът се разгаря в местността "Грънчарски дол", но екипът пожарникари бързо ограничи действието му, като предотврати опасност от запалване короните на иглолистни дървета, което би улеснило разпространението на пламъците към жилищните сгради.

Водещи

Най-четени