Огромна птица ще кацне на езерото Ариана в София? 08.07 | 07:52

Архитекти предлагат разрушаване на ресторанта и реализиране на проект от 1995 г.

От iNews.bg

Огромна птица може скоро да кацне на мястото на ресторанта на езерото Ариана в центъра на София. Това ще се случи, ако се реализира предложението на архитекти да се приложи проектът на арх. Александър Найденов, който спечели първа премия в националния конкурс през 1995 г. За това настояват колегите му от Съюза на архитектите в България, които организират изложба по случай 79-годишнината на покойния арх. Найденов, съобщава в. "Монитор".

Проектът на арх. Найденов представлява огромна птица, разперила крила, която е кацнала на пустия остров в езерото. Освен това водна стена трябва да разделя езерото от улицата покрай канала - по цялата дължина от Орлов мост до стадион "Васил Левски”.

След като проектът на арх. Найденов за Ариана печели първа награда, е издадено и разрешение за строителство. ДНСК го отменила, с мотива, че е издадено на предприемача, а не на кметството. След това Столична община и областната управа сключват договор за прехвърляне на управлението върху имота и общината си избира фирма строител, без концепция, която пък търси проектант. Така се стига до сегашния вид на култовото за София и софиянци място.

Архитектите смятат, че проектът на покойния арх. Найденов за Ариана може да бъде включен в програмата на София, с която кандидатства за Европейска столица на културата.

Водещи

Най-четени