Огромна част от българите работят за малко пари 20.07 | 10:33

Бизнесът ще бъде принуден да вдигне заплатите, иначе ще остане без персонал, казва Хасан Адемов

От iNews.bg

Огромна част от работниците у нас получават ниски заплати. Става въпрос за 70% от хората. Тази част от работната ръка у нас взима по-малко от 1000 лева на месец. Което отново нарежда страната ни на опашката в Евросъюза. И за пореден път тя отстъпва от Румъния, където средната заплата е над 500 евро на месец и много по-голям процент от работещите получават повече пари. Това стана ясно от думите на бившия социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов.

Според него обаче за работниците има надежда, че ще започнат да получават по-достойни възнаграждения. Прогнозата на Адемов е, че бизнесът ще бъде принуден да плаща по-добри възнаграждения, защото все по-трудно ще намира квалифицирана работна ръка у нас.

Той разкритикува и политиката на настоящото правителство по отношение на заплатите. "Политиката по доходите не може да е на парче", коментира Адемов по повод предложението на вицепремиера Валери Симеонов да отпадне добавката за клас "Прослужено време", както и протестите на полицаите с искане за по-високи заплати.

"В момента за всяка прослужена година се начисляват 0,6% към заплатата, ако не е договорен по-висок процент с колективен трудов договор", уточни депутатът. "От ДПС винаги сме казвали, че участието на патриотите в управлението ще предизвика скандали", допълни той. Адемов напомни, че въпроси, касаещи социалната система, първо се обсъждат в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Водещи

Най-четени