Огромни финансови нарушения имало в сферата на културата 07.09 | 15:19

Стоянович не очаква много по-висок бюджет за 2014 г.

От Христина Рафаилова

Огромно финансови нарушения са изъвршени в сферата на културата. Това стана ясно от думите на ресорния министър Петър Стоянович пред БНР.

Той каза, че в скоро време ще излязат шокиращи резултати от текущите инспекции.

Министърът посочи, че като е поел поста, е заварил сферата на културата в изключително лошо състояние.

"Без да отричам всичко, има много неща, които може да се желаят от гледна точка на административното управление”, каза още Стоянович.

По думите му, за три месеца новото ръководство на ведомството е трябвало "да върне влака обратно в релсите” – възстановен е диалогът с гилдиите и са подготвени най-важните законопроекти.

Проблемите, които трябва да се решат в кратки срокове, са за съвместното управление на държавата и общините на културното наследство, приоритизирането на археологическите разкопки, делегираните бюджети. Той посочи като неотложни задачи и авторските права, завършването до края на годината на стратегията за развитие на културата.

"Хубаво е да се правят музеи и галерии, но нещата, които предишният министър на културата "продаваше” в публичното пространство дори не са започнати от него”. Така Стоянович разкритикува предшественика си Вежди Рашидов.

Той даде пример с проекта за . българския Лувър, идеята за който е от времето на министър Емма Москова (1997-2001 г.). "Въпросът дори е не толкова за проекта, колкото как го управляваш, а "Лувърът” е лошо управляван проект и не добре финансово огледан. При другите два музея положението е два пъти по-зле”, добви министърът.

Стоянович определи като наивно очакването да получи двойно по-голям бюджет за следващата година. Той заяви обаче, че е длъжен да поиска финансиране в обем, който ще позволи максимално разгръщане на дейността.

"С министър Чобанов разговаряме перо по перо, имам неговото разбиране, но състоянието на държавата, което заварихме, не позволява да получим всичко искано”, коментира той.

Помолен да коментира протичащите протести, Стоянович посочи, че начинът, по който се правят, се разминава с добрия тон на 21-ви век. "Тези, които викат "оставка”, не казват какво по-добро ще дойде. Но те преминаха и една граница, която заплашва облика на България”, каза той.

Министърът даде пример с виковете по време на тържественото честване на Деня на Съединението на България снощи. "Такова нещо не може да се случи никъде в Европа. То води до разложение на националните приоритети и държавността”, посочи министърът.

По повод принадлежността си към дясното пространство в близкото минало, Петър Стоянович каза, че продължава да общува нормално с хората от този идеологически спектър. "Те са напълно наясно, че това правителство, което е съставено от експерти, няма реална алтернатива. Освен това са напълно наясно какво ще направи с тях Бойко Борисов, ако се коалират с него”, каза той.

Най-четени