Одобриха д-р Глинка Комитов за управител на НЗОК 10.03 | 18:38

От iNews.bg

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри единодушно д-р Глинка Комитов за управител на Националната здравно-осигурителна каса (KЗОК). Това беше единствената кандидатура за вакантния пост и тя бе внесена от ГЕРБ.

Д-р Комитов е възпитаник на Пловдивския медицински университет и има 32 години стаж в здравеопазването. Завършил е и право в УНСС в София. Бил е зам.-управител на НЗОК и директор на РЗОК - София. В момента той е директор на Втора градска болница в столицата.

"Мисията на НЗОК е да осигури високо обслужване на пациентите", изтъкна д-р Комитов по време на изслушването си пред Комисията. Според него главната задача на Здравната каса е да управлява ефективно здравноосигурителните вноски и да гарантира качеството на медицинската помощ при стриктно спазване на българското и европейското законодателство.

"НЗОК трябва да спазва държавната политика, а не да бъде министерство в министерството. Няма как НЗОК да води самостоятелна политика, защото трябва да спазва разпоредбите на здравното министерство и на държавата.", заяви още кандидат-управителят на касата.

Той постави на дневен ред необходимостта от увеличаване на здравноосигурителните вноски, от съвместни проверки на НЗОК и НАП в лечебните заведения, както и изваждането на групи заболявания от болничната и прехвърлянето им в извънболничната помощ.

Д-р Комитов обеща прозрачна политика по отношение на генеричните лекарства и подчерта, че ще използва законовата възможност касата да договаря отстъпки от цените на медикаментите. Реимбурисрането на лекарствата трябвало да бъде не на база медикамент, а на заболяване.

Според него трябва да бъдат разширени правата на контролните органи на НЗОК и най-вече на контрольорите, които проверяват трудовите договори и отпуските на специалистите, оказващите медицинска помощ.

Д-р Комитов предложи високи санкции при констатирани нарушения и прекратяване на договор с лечебно заведение, ако се установи отчитане на дейност, която не е извършена, или интервенция, извършена без необходимост. Контролът да се извършва преди заплащането на дейностите, а не постфактум, категоричен е медикът.

"Всяка реално извършена дейност ще бъде заплатена, а НЗОК няма да извърши нищо без договорни отношения със съсловните организации", увери той. Д-р Комитов предлага да бъде създадена система за мониторинг на болниците с критичен статус и за повече прозрачност върху разходите на лечебните заведения.

 

 

Водещи

Най-четени