Около 1000 бежанци годишно търсят убежище у нас 19.06 | 18:42

През последните месеци няма силен имигрантски натиск към България

От Ивелина Георгиева

Около 1000 души средногодишно кандидатстват за убежище в България и около 23-25% от тях получават статут на бежанци. Това каза председателят на Държавната агенцията за бежанците Никола Казаков преди да открие Национална работна среща по презаселването на чужденците.

По думите му най-големият пик на бежанци към България е бил по време на войната в Персийския залив през 1991 г., тогава няколко години подред са кандидатствали до 3 000 души за получаване на убежище.

Най-големият поток от бежанци идва от Ирак, Афганистан и Сирия, но за първите пет месеца на 2012 г. скалата се е поизместила в последователност Афганистан, Сирия и Ирак.

Няма наплив от Северна Африка, както сме очаквали преди време, заради войната в Либия, успокои Казаков. Според него най-предпочитаната дестинация за бежанците от Северна Африка е Италия, а за тези от Ирак и Афганистан – Гърция.

През последните месеци няма силен имиграционен натиск към България, независимо от напрежението в Сирия, допълни Никола Казаков.

Председателят на държавната агенция обясни, че всеки бежанец може да влезе абсолютно легално в страната ни, независимо дали идва със самолет, кораб или през сухоземната граница. Той може още на летището да заяви, че иска да получи статут на бежанец. Веднага след това държавата е длъжна да започне процедура по предоставяне на статут, като оцени бежанската му история и установи дали той наистина е заплашен в собствената си държава или е икономически имигрант.

Ако от агенцията установят, че той е икономически имигрант и търси само по-добър живот или разнообразие, не му се предоставя статут на бежанец, но ако е преследван в собствената си държава, грози го опасност или може да влезе в затвора, молбата му се удовлетворява, обясни Никола Казаков.

През тази година държавата прави всичко възможно да повиши своите усилия в областта на убежищата и затова откри първия транзитен център в страната, намиращ се в района на Свиленград. В този център ще се провеждат производства, които ще определят дали на даден бежанец да му се предостави статут или не. Той ще бъде като разпределителен център, поясни Казаков.

Правителството е взело решение страната да приеме малка група от 20 души по програма за презаселване, като техният профил и произход ще бъде в съответствие със списъка на специфичните общи приоритети на ЕС в областта на презаселването. Продължителността на програмата ще бъде 12 месеца.

С този акт България изразява подкрепата си за становището на ЕК, че презаселването трябва да стане неразделна част от политиката на ЕС в областта на убежището, заяви Никола Казаков.

"Това е знак на солидарност към другите европейски държави, които провеждат такава политика по презаселване", коментира още той.

Държавната агенцията за бежанците води статистика от 1993 г. и оттогава до 2011 г. е предоставила убежище на около 6000 души от общо кандидатствали 21-22 000.

В Европа само за 2011 г. са се презаселили 4000 бежанци, а в САЩ за същия период - над 40 000 души.

Палестинецът от Ирак Самир Али е дошъл да потърси убежище в България преди 4 години със своето семейство, което се състои от 4 дъщери и жена му.

Той напуснал Ирак заради войната, тероризма и милицията. Самир обясни, че е завършил медицина там, а това не се нрави много на местните власти, тъй като те не желаят да има умни и начетени хора и затова само ги преследват, създават им проблеми или ги убиват.

Бежанецът разбрал за България по интернет и от помощта на няколко негови приятели, които следват медицина у нас.

Той останал с много добри впечатления за страната ни и в момента е много доволен, че живее тук. Според него имаме много добра образователна система и това помага на 4-те му деца да се изучат.

В момента Самир работи като социален медиатор към БЧК и живее заедно със семейството си в село до Нова Загора. Той се похвали, че българите го възприемат изключително добре и му е направило впечатление, че у нас няма дискриминация.

Водещи

Най-четени